indulona@atlas.sk

Škrečky: Vytváram sériu článkov o mláďatách škrečkov. Moje skúsenosti s mláďatami škrečkov nie sú veľké, nakoľko som ich mala prvý krát, ale dúfam, že moje aspoň čiastočné informácie vám pomôžu. Článok si rozdelíme do jednotlivých etáp ako idú za radom.

·  Gravidita

Najprv je potrebné zistiť, či je samička gravidná. Zistíme to buď tým, že sme si to naplánovali požičaním samčeka a nechali sme ich nejaký čas spolu. Alebo to zistíme tým, že má samička podozrivo veľké bruško- spozorujete to keď, si ju beriete na ruky a niečo sa vám na nej nezdá, v našom prípade teda bruško. Ak si to všimnete, tak už bude naozaj veľké a onedlho nastane pôrod, keďže gravidita u škrečkov prebieha veľmi rýchlo. Gravidita u škrečkov trvá cez 21 dní. Takže si to treba všimnúť rýchlo.

· Pôrod

Keď mám pravdu povedať, tak neviem ako pôrod prebieha, či je hluční alebo nie, ale ja som ho vôbec nespozorovala. No čítala som, že ich rodí postupne a vylizuje ich a prehryzie pupočnú šnúru. Malých škrečkov sa môže u džungarských  narodiť od 4 do 8 mláďat, ale niekedy sa stane, že majú 1-2 mláďatá alebo aj cez 10.  Škrečky džungarské zvyknú vrhnúť mláďatá tak 3 až 7 krát do roka!  Mláďaťa majú cez 1 až 1,5 g, sú maličké ako stredne veľký necht a ich farba je ružová až miestami červená. Sem tam sa stane, že samička porodí niektoré mláďa mŕtve, v tomto prípade samička zvykne mláďa spapať. Viem, že sa to zdá dosť nechutné, ale ona si uvedomuje, že obsahuje veľa potrebných živín a tým aj pomôže ostatným mláďatám, keďže budú mať dostatok mliečka. Prípadne tým samička aj zabráni rozkladu mláďaťa v hniezde a tým aj prípadnej infekcií.

·   Prvé chvíle maličkých škrečkov

Ak sú už mláďaťa na svete, v žiadnom prípade ich nesmiete chytať, keďže by sa mohlo stať, že ich samička nechá. Ale ani príliš moc obzerať. Matka by si mohla myslieť že ste votrelec a zo strachu a v panike by ich mohla zožrať. Najlepšie je gravidnú samičku položiť na miesto a nechať ju odpočívať a len jej vymieňať vodu v napájačke a vymieňať jesť. Ani pravidelné údržby si necháme na neskôr keď už sa škrečky osamotnia a odoberieme ich od matky. 

· Prvý týždeň škrečkov

Prvý týždeň malých škrečkov sa nedeje nič extra zaujímavé. Treba ich sem tam pozrieť ale nie veľa krát, aby ste zistili ako sa majú, či je všetko v poriadku atď... V žiadnom prípade nesmiete zabudnúť dávať samičke veľké množstvo vody a jedla, aby mala dosť živín na tvorbu mliečka. Ak by nemala, mohlo by sa aj stať, že nejaké živé mláďatko spapá, aby zabezpečila prežitie ostatným. Takže určite na to nezabudnite. V prvom týždni života škrečkov budete mať potrebu vyčistiť akvárium alebo klietku. Zvyknem to robiť každé tri dni, ale v tejto situácií som si nechcel dovoliť vymieňať piliny.  Samičku a samčeka je dobré zatvoriť niekde mimo, hlavne samičku, aby nebola z tejto situácie nervózna.  V žiadnom prípade sa ich nesmiete dotknúť, treba ich prenášať s hniezdom, v ktorom sú alebo opatrne ich premiestniť pomocou nejakého papierika tak, že si ich na ten papierik naberiete. Tak v tom 7 dni ich života zistíte že už majú malí kožuštek, takže už nie sú celé ružové. Tiež na veľké prekvapenie zistíte, že už papajú semiačka a potravu (samozrejme že papajú aj mliečko). Samička si vo veľkom pchá potravu do vačkov a veľmi sa na ňu teší. Nosí ju teda škrečkom vo veľkom množstve. A škrečky keď papajú tak to vyzerá veľmi pekne lebo sú ešte slepé a strašne maličké.

·   Druhý týždeň škrečkov:

Na druhý týždeň života vašich škrečkov sa vám začnú preberať, niežeby doteraz nežili, ale prosto začnete pozorovať že ich máte. Tak na 8-9 deň začnú vydávať neidentifikovateľné zvuky podobné mňaukaniu, aj keď viem že to nie sú mačky. 10-11 deň škrečky začnú škriabať (hrabať) v domčeku a začínajú vyliezať a chodiť (aj keď nemotorne, ale predsa) po celom akváriu (klietke),  ale vidno, že sa chcú niekde dostať a všade lezú, aj keď sú ešte slepé. Najväčšie nervy má z toho samička, keďže sa ide zblázniť z toho, ako ich doslovne naháňa po celom akváriu (klietke) a keď jedno v zuboch donesie do domčeku a ide po druhé tak pokiaľ sa s tým druhým vráti, tak to prvé už niekde odišlo. Ale samička po určitom čase začína chápať, že ich nemôže všetkých ustrážiť a už si na tom nedá tak záležať. Na 12 deň majú škrečky celkom veľkú srsť a sú veľmi pekné. Tiež sa im začínajú otvárať očká a ich pátranie sa zintenzívni, dokonca si už pôjdu aj do misky s potravou, niekedy sa do nej celé vojdú a tiež už aj pijú vodu. Od matky možno bez problémov odobrať mláďa vo veku štyroch týždňov. Pohlavne dospievajú vo veku 4-5 týždňov

Myši a potkany: gravidita trvá18—24 dní. Vo vrhu majú 10-12 mláďat, ak nie sú rodičia príbuzný má samica 5 párov mliečnych bradaviek. Pri príbuzenských vrhoch sú 5—8 mláďat zriedka kedy sú veľké vrhy s až 22 mláďatami.  Samice do roka môžu vrhnúť až 10—13 vrhov. Laktácia trvá 3 týždne plus mínus. Mláďatá sa liahnu holé a slepé s hmotnosťou 1,5 g. po dvoch dňoch sa začne objavovať prvá srsť.  Po 8—10 dňoch je mláďa osrstené. Medzi 11.—13. dňom začínajú vidieť, rastú im hryzáky a vyliezajú z hniezda. Mláďatá sú samostatné vo veku 3-4 týždňov. Samice aj samce pohlavne dospievajú vo veku 2 mesiacov. Myši sa dožívajú dvoch až troch rokov niekedy až sedem.

Gravidita, laktácia, veľkosť a častosť vrhov sa zhodujú s myšou. Mláďa po narodení vážia 5-6,5 g. na konci laktácie 35-50 g. konečnú hmotnosť dosahujú v 4. mesiaci, keď už sú pohlavne dospelé. Potkany sa dožívajú 2-4 roky.

Pieskomily Samica je gravidná 25-29 dní. Počas roka má 2-3 vrhy. V každom z nich sú 2-4 mláďatá, niekedy až 8 mláďat. Mláďatá sú holé, slepé a úplne odkázané na starostlivosť matky. Po 14 dňoch sú osrstené,  opúšťajú hniezdo matky a začínajú konzumovať tuhú potravu. Osamostatňujú sa po 3 týždňoch. Pohlavne dospievajú po 3 mesiacoch.

Veverica Veverice obyčajné  sa pária od jari do jesene. Mláďatá vrhá 2x do roka. Samica je gravidná 38 dní. Počet mláďat vo vrhu sa pohybuje od 3 - 6, staršie samice majú aj  väčšie vrhy. Mláďatá sa rodia holé a slepé, vidieť začínajú až po 4. týždňoch. Asi po 2 mesiacoch sú schopné samostatného života. Pohlavne dospievajú v 4. - 6. mesiaci svojho života

Burunduky V prírode žije každý jedinec osobitne samotárskym životom, len v čase párenia, reprodukčného obdobia vyhľadávajú samce samice svojho druhu. Obdobie ruje nastáva tesne po prebudení zo zimného spánku v marci a apríli. Často sa stáva, že pri mladých novo zostavených pároch nie je dokonalá synchronizácia medzi pohlaviami, a preto sexuálna aktivita neprichádza ihneď. Je to jedna z príčin, prečo sú problémy pri rozmnožovaním tohto druhu. Stáva sa, že samica dominantným správaní samca natoľko zastraší, že sa viac nepokúša i kopuláciu. Na jar musia jednotlivé pári často pozorovať. Príliš agresívne jedince treba od seba oddeliť priehľadnou drôtenou stenou, aby si na seba zvykli. Ak samica začína zbierať hniezdový materiál, je ti neklamný znak ruje. Krátko za tým sa začína niekoľko dňové párenie. Gravidita trvá 30 - 32 dní. Gravidné samice sú v tomto období často nervózne a agresívne. Vrh pozostáva z 3-5, zriedka až z 12 mláďat. Kotia sa bez srsti a slepé po 14 dňoch už majú osrstené telo, po ďalšom týždni vidia, po 4 - 5 týždňoch sa skončí laktácia. Po dvoch  mesiacoch sú úplne samostatné. Burunduky pohlavne dospievajú po 1 roku.

Degu Samice majú do roka dva vrhy s 2 - 8 mláďatami. Obdobie gravidity trvá 82 - 86 dní. Kotenie prebieha vždy vo večerných hodinách. Mláďatá sú kópiou svojich rodičov, sú osrstené, hneď vidia a sú schopné samostatne sa pohybovať. Samica ich pridája asi 6 týždňov. Často ešte nedorastené samičky vo veku troch mesiacov vrhajú mláďatá, čomu treba zabrániť.

Morčatá: morčatá majú vo vrhu 2-4 mláďat. Malé morčiatka, ktoré majú 1 deň vážia 70—100 g pri nízkych vrhoch (1—2 mláďat) 4-6 početné vrhy vážia len polovicu tejto hmotnosti. Vo veku 3 týždňov vážia okolo 150 g, vtedy sa odstavujú od matky a rozdeľujú sa do výbehov podľa pohlavia.  Vo veku jedného roka vážia samice 600—800 g a samce 800—1000g. Morčatá sa dožívajú 8 rokov.

Činčila ruja sa objavuje počas celého roka po 28-35 dňoch. Mláďatá sa väčšinou v marci a apríli. Gravidita trvá 111 dní plus mínus dva dni. Vrh tvoria 1-2 mláďatá. Liahnu sa osrstené a vidia. Ich hmotnosť je 35-50 g. Asi po 7 dňoch už konzumujú pevné krmivo. Asi o dva mesiace treba ich odstaviť od matky a majú hmotnosť okolo 200g. Pohlavne dospievajú vo veku 6-7 mesiacov. Dožívajú sa 15 rokov, do 10 rokov sú plodné.

Králiky: párenie: musíme do klietky priniesť samicu k samcovi a nie samca k samici. Ak je spárenie úspešné králičica znepokojnie, a prejavuje sa pobehovaním, dupaním v klietke. Klietku neprenášame, nečistíme podstielku (keď už tak len záchodík) pridáme do klietky viac sena a slamy na hniezdo, samica si ho vystelie ešte chlpmi. Gravidita trvá 28-31 dní. Mláďatá sa kotia holé a slepé. Samica jeden deň pred pôrodom prestáva žrať. Mláďatá v žiadnom prípade nechytáme!!! Po  pár dňoch odlákame králičicu od hniezda a opatrne skontrolujeme a odstránime mŕtve jedince. Mláďatá vo vrhu sú 1-12 mláďat. Králičia laktácia je iná ako u ostatných cicavcov, mladé jedince dostávajú mlieko iba raz za deň a to  poriadne veľkú dávku. Laktácia trvá 3 týždne a potom začnú prijímať pevnú potravu. Vo veku 6 týždňov si už mladé odvykli na materské mlieko a odstavíme ich od matky. Dobre je ak mláďatá ešte zopár týždňov nechám v kruhu rodiny.

Problém č. 1: úhyn králičice: keď králik dojčí je vyčerpaný, tak nie je málo prípadov kedy kojaca samica s vyčerpania, chorobou zomrie. Čo s tým? Ak mladé nemajú viac ako týždeň je šanca na prežitie minimálna. Staršie mláďatá sú schopné prijímať mlieko z fľašky (fľaša musí obsahovať dudel) alebo ďalšej inej dojčiacej samice. Pri dojčení inou samicou  musíme zistiť, ak sami takú máme, ktorý chovateľ by nám mohol pomôcť. Samicu odložíme asi na pól alebo štvrť hodinu a do jej hniezda vložíme tie bez matky. Siroty musia prijať pach nových súrodencov, lebo mladé s cudzím pachom samice neprijímajú a za určitých okolností ich dokonca usmrcujú. Po uplynutí určitého času môžeme samicu opäť vrátiť do hniezda. Ak zostane úplne pokojná a začne opatrovať mladé všetky rovnako, pokus sa vydaril. Nie je pravdepodobné, že  by neskôr prejavila nepriateľstvo. Ak je však nepokojná, musíme ju ešte aspoň hodinku pozorovať, či zbadá adoptované mláďatá alebo dokonca zasiahne. Samozrejme, králičie samice nevedia, koľko mláďat majú, a preto všetky čo páchnu hniezdom pokladajú za vlastné.  Odchov s fľaše si zaobstaráme fľašku pre bábätká alebo bábiky.  Maličké králičky si musia najprv navyknúť na fľašku a vyžaduje to veľa trpezlivosti. Najvhodnejšia potrava pre králičkov je mlieko na umelú výživu dojčiat (Sunar), prípadne poslúži aj kandizované mlieko riedené z vodou (50:50) mlieko musí byť obohatené vitamínovým prípravkom. Pre istotu sa poradíte so zverolekárom. Dojčíme raz za 24 hodín, ak sú králiky zoslabnuté mlieko podávame aj 4-6 krát za deň menšie dávky). Malé králiky potrebujú mäkké hniezdo a musia byť v teple maximálne 32°C. potrava nesmie byť studená ani horúca.  Po napapaní králikom jemne masírujeme brušká. Bez tejto činnosti môže mať králik tráviace ťažkosti a môže aj zomrieť. Ak sa odchov fľašový odchov vydarí , môže sa stať že keď mláďatká dospejú, budú prítulné a nebudeme sa s nimi   ľahko rozlúčiť.

Volanie samičky na párenie

Párenie škrečkov

Ak by ste nerozumeli niektorým výrazom, slovám či vetám napíšte mi do knihy návštev!

Kam z mláďatami?

Ak si nechcete nechať, treba si rozmyslieť komu zveríme našich malých zajačikov! A môžete to urobiť viacerými spôsobmi: 1. zadať inzeráty a ľudia sa vám ozvú. A vy si vyberáte vhodných majiteľov. 2. napísať nám email nafotiť fotky a poslať nám ich na indulona@atlas.sk a my ich zverejníme na našej stránke!!! 3. popýtať sa známych, kamarátov, susedov či rodiny.

Kam z mláďatami??? Odpoveď nájdete úplne dole (text kam s mláďatami)

Chcete malého havinka ?

Je váš havinko chorý ?

Potrebujete radu ?

Ak áno, kliknite na :