Veverica obyčajná

Je jediným druhom, ktorý žije u nás voľne. Vyskytuje sa u nás v dvoch variantoch: hnedo-čierna, hrdzavo-červená. Biotopom tohto hlodavca sú lesy, či už ihličnaté, listnaté alebo zmiešané, parky a záhrady. Je hlodavec s dennou aktivitou. Obratne sa šplhá a skáče v korunách stromov, ale vie sa dobre pohybovať i po zemi. Schopná je preskočiť zo stromu na strom vzdialený niekoľko metrov, pričom si výdatne pomáha chvostom, ktorý jej slúži ako kormidlo. Počas zimy nespí, ale robí si zimné zásoby semien, orieškov, ale i húb, ktoré rozvešiava na konáre stromov. Hniezdo je lokalizované blízko kmeňa  a má dva otvory. Je to guľovitá stavba z konárov, trávy, machu, lístia a srsti. Často ho buduje v bútľavých stromoch alebo v starých hniezdach vrán a strák. Chov veveríc obyčajných sa v posledných rokoch veľmi rozšíril, preto môžeme bez problémov získať mladé jedince, ktoré sú už odchované v zajatí. V nijakom prípade nemožno súhlasiť s plienením hniezd veverice vo voľnej prírode. V správnej kŕmnej technike a vhodnom chovnom zariadení sa veverice obyčajné dožívajú aj 8-12 rokov.

Veverica karolínska

Tento druh je rozšírený na juhovýchode kanady, v juhovýchodnej časti Ontária, v celej východnej časti Severnej Ameriky. V minulom storočí bol  do Veľkej Británie, kde sa v krátkom čase rozšíril pozdĺž celého južného pobrežia a na severe prenikol až k hraniciam Škótska. Pre pomerne agresívne správanie na niektorých miestach úplne nahradil pôvodnú vevericu obyčajnú. Zafarbenie veverice karolínskej nie je také variabilné ako pri veverici obyčajnej, ale prevláda hnedosivá farba. Spodná časť tváre, krk a brušná časť sú bielo-krémovej farbe ušnice sú malé, guľaté a úplne bez štetín. Dosahujú hmotnosť tela 270 - 500 g. Zaujímavá je hniezdna biológia druhu. Veverica karolínska si totiž buduje dva typy hniezd. Zimné hniezdo je zo suchých konárov  a je lokalizované vždy pri kmeni stromu. Slúži nie len na odpočinok, ale v ňom veverica odchováva i mláďatá. Letných hniezd si stavia niekoľko a používa ich len na oddych a v prípade nepriaznivého počasia ako skrýšu. Takéto hniezda sa budujú z čerstvých koncových  výhonkov listnatých stromov a sú lokalizované voľne v korune stromu. Veverica karolínska je veľmi vhodným druhom na chov v zajatí. Zakrátko úplne skrotne, takže prijíma potravu z ruky. Na odchov mláďat jej však musíme zabezpečiť priestrannú izbovú alebo záhradnú voliéru. Kŕmime ju rozličných semien (slnečnica, konopné semeno a podobne.) orechmi, bukvicami a žaluďmi. Na jar skrmujeme rozmanité konáriky s mladými zelenými výhonkami, ale i hrubšie konáre, z ktorých obhrýza kôru. Veľmi rada žerie naklíčený jačmeň, ovos a pšenicu. Dĺžka gravidity nie je známa. Mláďatá v počte 2 - 4 sa liahnu holé a slepé ako pri ostatných vevericiach. Pohlavne dospievajú vo veku 5 - 6 mesiacov. Samice uliahnuté začiatkom roka majú mláďatá často ešte na jeseň toho istého roku.

Lokalizované- nájdené, nachádza sa.

Ak niečomu nerozumiete napíšte mi do návštevnej knihy a ja vám to sem napíšem!

Že sú rovnaké? To nie je pravda všimnite si uši! Hore veverica obyčajná dole veverica karolínska

Ako ochočiť, zaobchádzať, starať sa. čo a ako s mláďatami,  potravou, výberom pohlavia. Ako zariadiť klietku a ako vyliečiť choroby  veveríc, a fotky rôznych variantov veveríc nájdete na hlavnej stránke, na tlačítkach s požadovaným textom.

Chcete malého havinka ?

Je váš havinko chorý ?

Ak áno, kliknite na :

indulona@atlas.sk